13 Şubat 2016

Brüksel, Belçika

Avrupa Birliği'nin kalbi ve Avrupa'nın birleşme çabalarının filizlenmeye başladığı ülke Belçika'dır. 1957 yılından beri Avrupa Birliği'ndedir. Stratejik konumu sebebiyle tarihte pek çok gücün üzerinde çatıştığı Belçika "Avrupa'nın savaş meydanı" olarak da anılmaktadır. Napoleun'un son ve kesin olarak yenildiği Waterloo da Brüksel yakınlarındadır.Belçika 1831 de bağımsızlığını kazanmış ve I. Leopold kral olarak ülkenin başına geçmiştir. Yüz ölçümü yaklaşık 30.000 kilometrekaredir. Nüfusun genelde dengeli dağıldığı ülkeyi bir uçtan diğerine iki-iki buçuk saatte geçmek mümkün. 10 milyon nüfusu var. 21 Temmuz Belçika'nın ulusal günü olarak kutlanıyor. Belçika kuzeyde Flaman bölgesi, güneyde Valon bölgesi ve bu bölgede yaşayan alman azınlık sebebiyle iki bölgeye ayrılmış durumdadır. Flamanlar ve Valonlar fiilen iki ayrı ülke gibi yaşamaktadırlar. Eskiden valonlar madenler sebebiyle zenginken, sonradan flaman bölgesinde kurulan Antwerp  limanı ve artan üretim sebebiyle Flamanlar zenginleşmiş, Valonlar fakirleşmiştir. Belçika'nın söz konusu parçalanmış devlet yapısı onun dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olmasını engellememiştir. Ülkede flamanca, fransızca ve almanca resmi dil olarak kullanılmaktadır. Bu haliyle Belçika çok dilli ve çok kültürlü bir ülke özelliği taşımaktadır. Önemli şehirleri Liej, Brüksel, Brugge ve Antwerp' tir. Dünyanın en sanayileşmiş ülkelerinden biri olan Belçika'da çok sayıda göçmen yaşamaktadır.
Palace Royal - Kraliyet Sarayı - 
Kraliyet ailesi bu sarayda yaşamamaktadır. Brüksel parkının da bulunduğu bölgede Place Royal meydanı ve Parlamento binası bulunmaktadır.

Brüksel, Belçika'nın değil aynı zamanda Avrupa Birliği'nin de başkenti. Avrupa Birliği'nin geleceğine yön veren önemli kararların alındığı Avrupa Parlamentosu da Brüksel'dedir.  Brüksel'de sosyal yaşam çok canlı; insanlar birbirlerine karşı kibar ve saygılılar. Valonların ağırlıkta olduğu kentte fransızca daha ziyade konuşulan bir dilse de İngilizceyi de hemen herkes iyi seviyede konuşmaktadır.

Kentin merkezi UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Büyük Meydan. Büyük Meydan'da 13. yüzyılda barok ve gotik üslupla inşa edilen pek çok yapı mevcuttur. Etrafta çok sayıda kafe ve restaurant vardır. İşeyen Çocuk Heykeli "Manneken Piss" meydanın biraz ilerisindedir. Belçika'nın ünlü wafflelarını denemeden ayrılmayın.
Grand Place - Büyük Meydan - 
Avrupa'nın beşiği
Sosyal hayat çok canlı

Atomium -1958 Expo Fuarı için yapılmış anıt yapı- Andre Waterkeyn tarafından tasarlanmıştır. 102 m yüksekliğinde 9 adet çelik topun birleşmesiyle oluşturulmuştur.
Brüksel'de eski ve modern binalar bir arada.




Brüksel'de modern binalar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.